joi, 3 octombrie 2013

Cum sa sculptezi un dovleac de Halloween

Unii dintre noi sculptau dovleci la tara inainte de a auzi de Halloween dar iata ca o activitate amuzanta a ajuns in sfarsit la moda si putem intrebuinta dovlecii nu numai la prepararea de placinte ci si pentru a ne da frau liber imaginatiei. Totusi nu este asa de simplu cum pare, insa cu putin savoir-faire si un strop de talent va puteti uimi prietenii. Iata cateva dintre regulile de baza pe care trebuie sa le urmati pentru a avea un dovleac de Halloween reusit.

1. Alegeti un dovleac potrivit. Cu cat design-ul o sa fie mai elaborat cu atat ar trebui ca dovleacul sa fie mai mare. Daca vreti doar sa desenati, dovlecii mai mici sunt ideali, insa indiferent de forma, alegeti un dovleac proaspat si sanatos.

2. Stabiliti forma in care vreti sa sculptati dovleacul. Majoritatea dovlecilor sunt folositi pe post de lanterna insa nu este o regula. Puteti sa sculptati doar in coaja galbena de deasupra fara sa ajungeti pana in interiorul fructului. Forma cea mai des intalnita si cea mai simpla este cea a unei fete fioroase. Exista insa si design-uri foarte complicate care necesita mai mult efort dar sunt mai atragatoare.


3. Desenati design-ul pe dovleac. Puteti face asta cu un marker sau, daca design-ul este ceva mai complicat, desenati-l pe hartie si apoi lipiti hartia de dovleac. Perforati apoi de-al lungul desenului pentru a imprima forma pe dovleac.

4. Alegeti un loc de lucru potrivit, ideal tapetat cu ziare ca sa nu faceti mizerie. Alegeti deasemenea un cutit zimtat sau in forma de fierastrau. Aveti nevoie de precizie si un cutit cu lama neteda va fi mai greu de utilizat.

5. Faceti un dop in partea de sus a dovleacului. Acesta poate fi mai mare sau mai mic, dupa cum doriti, doar sa fie destul de mare incat sa puteti scoate semintele din el si sa faceti loc pentru lumanare. Cand taiati capacul, tineti lama cutitului inclinata spre interior astfel incat dopul sa nu alunece cand va fi pus la loc. Dopul nu trebuie sa fie neaprat in forma de cerc, fiti creativi, puteti sa-l faceti patrat sau in forma de stea. Neteziti apoi fundul dovleacului daca este cazul pentru a sta drept pe o suprafata plata.

6. Sculptati dovleacul cu grija, folosind miscari usoare de inainte si inapoi si urmand desing-ul.


7. Plasati o lumanare inauntru sau o lanterna sau orice sursa de lumina doriti. Daca este o lumanare aveti grija ca dovleacul sa aiba destule gauri pentru ca flacara sa aiba destul oxigen.

8. Plasati dovleacul in locul dorit. Daca este iluminat de o lumanare aveti grija sa nu plasat langa ceva foarte flamabil si sa nu poata fi rasturnat cu usurinta.  

Enjoy!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu