joi, 3 octombrie 2013

Ce si cand este Halloween?

Halloween este o sarbatoare celebrata in mai multe tari pe 31 octombrie in ajunul Zilei Tuturor Sfintilor in calendarul religios vest-european. La origini este o sarbatoare pagana care marca ziua in care granita dintre cele doua lumi se slabea si spiritele, bune sau rele, aveau acces liber pe Pamant. Ea a fost adaptata apoi de Biserica pentru a comemora mortii, in special sfintii si martirii dar si toti credinciosii trecuti in nefiinta. Forma actuala a sarbatorii a capatat numeroase si diverse influente din cultura populara, literatura sau cinematografie si variaza semnificativ in functie de tara in care este sarbatorita.

Halloweenul este caracterizat de obiceiul Trick or Treat, in traducere Pacaleala sau dulciuri?, care implica colindatul caselor din cartier de catre copii imbracati in costume pe teme horror sau infricosatoare si amenintarea cu o pacaleala in cazul in care nu sunt "imblanziti" cu dulciuri.


Un alt element caracteristic este dovleacul sculptat in forma unui cap de monstru si folosit pe post de lanterna. Decorarea caselor pe teme inspaimantatoare face si ea parte din ritual, alaturi de folosirea culorile traditionale portocaliu si negru.



In Romania Halloween nu are legatura cu Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii si echivalentul ortodox al Zilei Tuturor Sfintilor. Halloween a fost importata din tarile vestice in ultimii ani pentru beneficiile sale comerciale si in industria de divertisment, asemenea Zilei Indragostitilor.

In ultimii ani a inceput sa aiba insa un contur cat mai clar si sa atraga atentia si implicarea cat mai multor oameni. Sculptarea dovleacului si colindatul erau deja activitati cu care romanii erau obisnuiti iar credinta in spirite si vrajitoare exista dintotdeauna. Tot ce mai ramane este sa dam acestei sarbatori culoarea locala care o poate transforma in ceva si mai distractiv si valoros.   

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu